Yumurta Donasyonu Nedir?

Yumurta donasyonu hormonal sebepler, erken menopoz, menopoz gibi nedenlerden dolayı anne olamayan kadınların eşlerinden alınan sperm ile bir donörden (verici) elde edilen yumurtanın mikroenjeksiyon yöntemi ile döllenmesi ve oluşan embryonun daha sonra kadına transfer edilmesidir.
Taze embriyo transferinde gebelik şansı yüksek olduğundan Kiyev’de taze embryo ile işlem yapılır. Transfer gerçekleşmeden önce alıcının rahim iç tabakası ( endometrium) ilaçlarla hazırlanır. Rahim iç tabakasının hazırlanmasında östrojen içeren haplar veya cilde yapıştırılan preperatlar kullanılır. Ardından sperm ile döllenen yumurtalardan elde edilen embryolar 2-3 gün sonra rahim içine yerleştirilir. 3 veya daha fazla sayıda embriyo transfer edilir.
Hamile kaldıktan sonraki takipler normal hamileliklerden farksızdır. Yumurta bağışı sonucunda anne olan kadınlar üzerinde yapılan psikolojik değerlendirmeler, bu kadınların çocuklarına olan bağlılıkları, sevgileri, ve aile içi bağlarının normal şekilde hamile kalan kadınlardan hiç de farklı olmadığını gösteriyor. Yumurta bağışı ülkemizde yönetmeliklerle yasaklandığından işlem ancak yurt dışında yapılabiliyor.
Tedavinin ilk aşamaları (İlk muayene ve değerlendirmeler, rahmin hazırlanması ve testler) Türkiye’de hastamızın yaşadığı şehirdeki merkezlerde yürütülüyor. Daha sonraki aşama olan bağış ve transfer işlemleri ise Kiyev’deki merkezimizde yapılıyor.