Yumurta donasyonu ile ilgili 5 kısa bilgi

Günümüzde infertil hastalar sık sık ART programı sırasında donör yumurtaları kullanır. Bu nedenle donör yumurtaları hakkında bazı faydalı bilgileri paylaşmak istiyoruz.

Yumurta donasyonu programına katılmak istiyorsanız veya sadece merak ediyorsanız, işte birkaç üremeyle ilgili kısa bilgiler:

  1. Yumurta donörleri genç kadınlardır.

İdeal yumurta donörü, 21-33 yaşları arasındaki bir kadındır. Bu yaşta kadının yumurtaları güzel durumda, hem de fazladır. Ayrıca, bir donörünün doğal olarak doğmuş kendi çocuğuna sahip olması gerekir. Bir bebeğe sahip olmak, kadının yumurtalarının sağlıklı bebeği başarılı bir şekilde tasarlamak için kullanılabilmesini sağlar.

  1. Çocuklarınız büyük ihtimalle onları doğuran yumurta donörüyle asla tanışamayacaklar.

Yumurta donörlerinin çoğu, biyolojik materyallerini kullanmış olanlarla asla karşılaşmaz. Donörün anonim olduğu bir ülkede donör yumurtaları kullanarak bir ART programı yapıyorsanız, donörle tanışma şansınız sıfırdır aslında. Ukrayna’daki yumurta donasyonu isimsiz bir işlemdir. Donörler tıbbi nedenlerle dikkatlice kontrol edilir ve onlardan yumurta alınır. Yumurtalar bağışlandıktan sonra doktor tüp bebek tedavisini gerçekleştirir. Embriyo transferi 5 gün boyunca gerçekleşir.

  1. Spermin aksine yumurta ihtiyaç duyulduğunda bağışlanır.

Sperm donörleri, biyolojik materyallerini, herhangi birinin kullanıp kullanmayacağını bilmeden bağışlar. Bunun nedeni, spermin üretilmesinin kolay olması ve bol olabilmesidir. Ayrıca saklamak da ucuzdur. Yumurtalar az olabilir, sürekli üretilemez ve saklamak da pahalı oluyor. Bu yüzden, tüm donörler hem tıbbi hem de psikolojik testi edilir. Geçerlerse, donör veritabanına eklenir. Belirli bir donörün uygun olduğu bir çift geldiğinde kadın kliniğe çağrılır, yine de bir sürü test yapılır ve programa ekler.

  1. Yumurta, spermden farklı olarak hiçbir zaman alınamaz.

Yumurta donörleri kendilerini fiziksel olarak hazırlamalıdır. Ve bu, altı haftaya kadar doktorların bir donör hazırlayacağı anlamına gelir. İlk olarak, donör ve çocuğu doğuracak kadının regllerini eşitlemek gerekir. Donör, foliküllerin büyümesini uyaran özel ilaçlar alır. Bu aşama bir doktorun yakın gözetimi altında gerçekleşir. Bu aşamada şişkinlik, huysuzluk, mide bulantısı, hafif ağrı gibi yan etkiler de olabilir. Daha sonra doktorlar yumurta toplama işlemi yaparlar. İşlem yaklaşık 10-15 dakika sürer. Bundan sonra donör bir süre hastanede doğum uzmanların kontrolünde tutulur.

  1. Yumurta donasyonu, Ukrayna kanunlara göre yasaldır ve ticari olarak yapılmaktadır.

Fiyat, alınan yumurtaların miktarına ve kalitesine bağlıdır. Tüm tıbbi giderler, ilaçlar klinikçe karşılanmaktadır. Donörlere ücretsiz doktor muayenesi, ruh bilimciyle istişareler yapılır ve tüm ulaşım masrafları ödenir. Donasyon prosedürü Ukrayna kanunlara göre yasaldır ve ticari olarak yürütülür.