Çağdaş Çin Tarihinde İlk Kez 2021 Yılında Nüfusünün Artışı Durmak Haline Gelmiş

Yenidoğanların sayısı son beş yıl içinde  10,62 milyona kadar azaltmış. Böyle sonuçlar ölüm sayısı neredeyse eşittir.

Çin, nüfusun daha fazla doğurganlığını teşvik etti.

Çin’deki yeni doğan bebek sayısı, Pekin’in doğurganlığı teşvik etmeye odaklanmasına rağmen, son beş yıl boyunca modern Çin tarihinin en düşük seviyesine düştü.

«Monday» paylaşılan haberlerine göre Ulusal Istatistik Ofisi 2020 yılında 12.02 milyon yenidoğana göre geçen yılında 10.62 milyon 10.14 milyon ölümü eşit olduğunu bilirdirdi. Çin nüfusunun azaltma günü geleceğini tahmin etti. Bazı analiz yapanlar halkın nüfusunun son noktaya ulaştığını düşünür.

2021 yılının sonunda Çin nüfüsü 1.413 milyon civarındaydı. Bu miktar bir önceki yılının sonunda olan 1,412 milyon nüfüsüne göre en az yüzde 0,034 fazladır.

Doğurganlık oranı – bin kişide bir doğum sayısı – 2020 yılında olan 8.52 karşılaştırdığında 2021 yılında 7.52  olan yeni bir noktaya düştü.  Bu durum, Pekin’nin ciddi bir demografik resmi iyileştirme tutkusu kanıtlar.

2016 yılında Çin’in kırk yıllık süren tek çocuk politikasını terk edip evli çiftlerin iki çocuk sahibi olmasına izin verdiğinde, doğurganlık dalgalanmasından sonra yeni doğan bebek sayısı ondan sonra her önceki yıllarla azaltmaya başladı. 2019 yılında doğum oranı ülkenin çağadaş tarihinde ilk kez en düşük noktaya ulaşmış.

Yaklaşık her beşinci Çinli 60 yaşı üstüdür. «Monday» paylaşılan verilerine göre, bu oranın 2020’de yüzde 18,7’den 2021’de yüzde 18,9’a yükseldiğini gösterildi.

Pinpoint Asset Management kurumunda  çalışan ekonomist  Zhiwei Zhang demografik sorunu belli olduğunu nüfus yaşlanması açıkça beklenenden daha hızlı olduğunu açıkladı. «Demek ki 2021 yılında Çin nüfüsü son noktaya ulaştı».

Günümüzde 16’dan 59’a kadar çalışabilen Çinliler toplam nüfusunden yüzde 63 olmasını sayılır.

Birkaç yıl önce çiftlerin sahip olabileceği çocuk sayısını ciddi bir şekilde sınırlayan Çin, şimdi onları daha fazla çocuk sahibi olmaya ikna etmeye çalışmaya başlamıştır. Pekin geçen yıl tüm çiftlerin üç çocuğu olabileceğini söylediğinden beri, yerel yönetimler doğum oranını artırmak için parasal ödüller ve daha uzun doğum izni dahil olmak üzere hareketlere geçmeye çalıştı. Yerel yetkililer evlilikleri kolaylaştırmak için çöpçatanlık etkinlikleri düzenledi.

Ancak çabaları etkili sonuçlar başarısızdı. 2020 yılında keskin bir düşüşün ardından, en son resmi haberlere göre, Çin’de kayıtlı evliliklerin sayısı geçen yılın ilk dokuz ayında düşmeye devam etti.

Hükümet ve yaşlı nesil değerlerini vaaz etmesine rağmen günümüzde daha çok genç kadın, bir aile kurmak yerine kariyer geliştirmeyi seçer.

Guangdong’daki çalışan bağımsız nüfüsbilimci He Yafu, cinsiyet dengesizliğinin de düşen evlilik oranlarına katkıda bulunduğunu söyledi. Erkek çocukların geleneksel üstünlüğü, şimdi yürürlükten kaldırılan tek çocuk politikasıyla birleştiğinde Çin’in cinsiyet oranını çarpıttı. Yirmi kırk yaşları olan Çinliler arasında, nüfus sayımı verileri, son yıllarda ülkedeki fark daralmış olsa da, kadınlardan 17,5 milyon daha fazla erkek gösterdi.

Yetkililer, düşük doğum oranını Covid-19 salgına bağlar. Çin, iki yıl boyunca, halkına ve ekonomisine zarar veren Covid-19 salgının yayılmasını kontrol altına almak için en katı önlemlerden bazılarını uygulur. Şimdi de Omicron’un yüksek iletim seçeneği, strateji için en büyük zorluğu sunar.

Ancak araştırmacılar ve yetkililer, çocuk doğurma yaşındaki kadınların sayısının azalması gibi, düşük doğurganlığın yeni standart haline geldiğini gösteren altta yatan faktörlere de işaret eder.

ABD dahil olmak üzere diğer büyük ekonomiler de pandemi sırasında yavaş nüfus artışı yaşamış. ABD Nüfus Bürosu’nun geçen yılın sonlarında gösterdiğine göre, ABD nüfusu 1 Temmuz ayında sona eren 12 ayda yüzde 0,1 artarak rekor düzeyde en düşük seviyeye ulaştı.

Çin’in doğurganlık oranı – bir kadının yaşamı boyunca sahip olduğu çocuk sayısı – 1990 yılların başında ikame seviyelerinin altına, 2020 yılında 1,3’e, hatta Japonya’nın 1,34’ünün altına düştü. Dünyanın en düşüklerinden biri olan Japonya’nın seviyesi, son yıllarda tekrar düşmeye başlasa da 2005 yılında 1,26 ile rekor düşük seviyeye geriledikten sonra devlet desteğiyle toparlanmaya başladı.

Demografi sorununun hassasiyetini vurgulayan Çin, popüler bir Çinli ekonomi uzmanın ülkenin doğum oranını artırmak için 314 milyar dolar harcayacağını öne süren makalesinin internette viral hale gelmesinden birkaç gün sonra onun sosyal medya hesabını askıya almış.

Artan demografik endişeleri gidermek için merkezi hükümet, yasal emeklilik yaşını yükseltmek gibi önlemler alacağını belirtti. Ancak henüz bir açıklama yapılmadı.

Kaynak: https://www.nytimes.com/2022/01/17/world/asia/china-births…