Koronavirüs pandemisinde Taşıyıcı Annelerden doğan bebekler!
Kısa bir süre önce, Amerikalı bir taşıyıcı anne ve ondan doğan Çinli bir bebek hakkında goodmorningamerica.com/… (orijinal röportaj) birçok makale ve röportajlar internette yayınladı.
Mayıs 2020 yılında Idaho eyalette oturan 25 yaşındaki Emily Chrislip, Çinli ebeveynlere bir bebek doğurdu. Eylül ayında çift, bu taşıyıcı anneyi seçti. Bu kadın onlar için çocuğu taşıdı. Amerika Birleşik Devletleri’nde bildiğiniz gibi, çift taşıyıcı anneyi seçer ve onunla her şeyi ayrı ayrı konuşur. Bu taşıyıcı anne bunu yapmak gerektiğini hissettiği için böyle bir karar aldı. Taşıyıcı annelik kolay bir iş olmadığını söyledi. Ancak, çocuğunu doğduğu zaman bir yıl sonra ona bakmak zorunda kalacağını hiç beklemezdi.
«Çocuğun ihtiyaç duyduğu yakınlık ile ihtiyacım olan mesafe arasında bir denge bulmak çok zordur» söyledi. Koronavirüs nedeniyle, Çinli ebeveynleri çocuğu almak için Amerika gelemiyorlar. Tabi ki taşıyıcı annenin çocuğa bakması için para ödüyorlar ve onunla video aracılığıyla iletişim kuruyorlar.
Taşıyıcı anne bu bebeği onun kuzenin bebeği olarak gördüğünü söylüyor. Ona değer verdiği, sevdiğini ama onun çocuğu olmadığı ve ailesine ait olduğunu bildiğini söylüyor. Emily, ebeveynlerinin Mayıs’taki doğum gününe zamanında varacağını ve sonunda onu görüp alabileceğini umuyor. En çok Taşıyıcı Annelik hizmetleri sunan Ukrayna, 2020 Mart ayın ortalarında sınırlarını kapattı. Doğurganlık merkezleri ve klinikleri, doğmuş olan çocukların anne babasına kavuşma soru çözmek zorunda kaldılar. En popüler klinik Biotexcom, otelinde bebek bakıcılarının ve doktorların taşıyıcı annelerden doğan çocuklara bakması için taşıyıcı annelerin bulunmadığı iki çocuk odası donattı (https://www.youtube.com/watch?v=dxgPwub7zo&list=PL4Q8twX_alivuTHqh-P8D4MOKlKp-8MTP&index=7)
Çocuklar da geçici olarak ebeveynleri tarafından alınamıyordu, ancak her şey büyük ölçüde ülkelerin Büyük Elçiliklerine bağlıydı, çocuğun ebeveyn sevgisine ihtiyacı olduğunu anlayarak birçok ülke ebeveynlere yardım etti, ebeveynlere özel izinler verildi ve çocuğun mümkün olduğunca çabuk gelişini sağladı. Kliniğin sahibi Albert Tochilovskinin söylediği gibi bu durumu anlayan ABD, İrlanda, İsveç ve Avusturya gibi ülkeler kendi vatandaşlarına yardım eden en ilk ülkeler arasındadır. Diğer ülkelerden gelen ebeveynler daha sonra çocuklarını aldılar. Birçok ebeveyn, sınırlar açılmadan önce özel diplomatik notalarla gelebildi. Ayrıca Arjantinli bir hayırsever, Arjantinli çiftleri çocuklarla buluşturmak için özel bir charter uçuşu düzenledi.
Ek olarak, kliniğin sahibi, tecrit sırasında Biotexcom kliniğinde taşıyıcı anneler tarafından dünyaya gelen yaklaşık 40 Çinli çocuk olduğunu bildirdi. Kliniğin avukaları ve ombdusmanlar yardım ettiği için hepsiler Çinli ebeveynleri tarafından eve götürüldü. Çinli ebeveynlerin gelişi için en uzun bekleme süresi 4 ay oldu. Kendi bebeği alan en son hükümetin görevi yaptığı için ülkeyi terk edemeyen Çinli bir çift oldu.
Kliniğin bildirdiği gibi, artık tüm çinli çiftler bebekleri aldılar. Direkt uçuş yok, ancak çiftler seçenekler buluyor. Koronavirüs tekrar yeni bir ivme kazanıyor ve er ya da geç birçok yenidoğan bebeklerin ebeveynlerini beklediği ve küçük yıl dönemlerini ebeveynlerin evinde değil başka yerde kutlayacağı bir duruma gelebilirler.
Amerikada Taşıyıcı anneden tarafından bu dünyaya getirilen çocuğun ebeveynleri, bebeği nasıl alabilecekleri ve enfeksiyon tehlikesinden nasıl kaçınakları konusunda şaşkına dönüyorlar, çünkü bebeği aldıktan sonra eve dönmek için birçok aktarma yapmak zorunda kalacaklar. Ayrıca ABD’ye gelip bebeği Çin’e götürmelerinin yaklaşık 3 ay süreceği bildirildi.
Bu mümkün olur olmaz, ebeveynler çocuğa yavaş yavaş ve olabildiğince stressiz alışmak için Amerika Birleşik Devletleri’ne uçacak ve orada biraz zaman geçirecekler. Taşıyıcı Anne Emily Chrislip kafasında farklı senaryolar çizdiğini ve bu durumu düşününce duygusallaştığını söylüyor. «Çocuğu ilk kez gördüklerinde ne kadar heyecenladığı tahmin edemem. Çocuğumu doğumundan sadece bir yıl sonra ilk kez görebilseydim benim için çok heyecanlı olurdu» diye konuştu.