Ukrayna ile Türkiye arasında pasaportsuz giriş başladı!

Türkiye’den Ukrayna’ya pasaportsuz girişi merak eden, Ukrayna’ya kimlikle gitmenin nasıl olacağını düşünen herkesi ilgilendiren haber geldi. Ukrayna ile Türkiye arasında pasaportsuz giriş başladı. Hatta bugün Ukrayna’dan ilk kafile ülkeye giriş yaptı ve Ankara Esenboğa Havalimanı’na indi. Peki Ukrayna’ya pasaportsuz nasıl gidilir? İşte Ukrayna’ya kimlikle gitmenin detayları…

İki ülke arasında varılan anlaşma sonucu artık Ukrayna’dan Türkiye’ye ve Türkiye’den Ukrayna’ya pasaportsuz girilecek. Anlaşmanın ilk adımı bugün başladı. Ukrayna’dan ilk kafile ülkeye giriş yaptı ve Ankara Esenboğa Havalimanı’na indi. Pegasus’un PC1723 sayılı Kiev-Ankara uçağının inişinin ardından düzenlenen törende konuşan Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha, 14 Mart’ta imzalanan anlaşmanın bugün yürürlüğe girdiğini ve kimlik kartıyla Türkiye’ye seyahatin başlaması sebebiyle mutlu olduğunu vurguladı. Bu seferin tarihi bir nitelik taşıdığını ve iki ülke arasındaki stratejik ortaklığı ispatladığını belirten Sybiha, “Geçen sene Ukrayna’dan Türkiye’ye bir milyondan fazla turist geldi. Türkiye’den Ukrayna’ya ise 200 binden fazla turist gitti. Bu anlaşma vesilesiyle bu sene bu sayılarda yüzde 30 oranında artış bekliyoruz.” dedi. Şimdi ise Türk vatandaşları Ukrayna’ya pasaportsuz gidişi düşünüyor. Ukrayna’ya pasaportsuz nasıl gidilirin cevabını arayanlar öncelikle yeni kimlik kartını, yani çipli kimlik kartını edinmiş olmaları gerekiyor. Anlaşmaya göre, Ukrayna ve Türkiye vatandaşları pasaport kullanmadan yeni kimlik kartlarıyla iki ülke topraklarına giriş, çıkış ve transit geçiş yapabilecekler ve bu ülkelerde 180 gün için 90 güne kadar vizesiz kalabilecekler.

Bilindiği gibi Ukrayna vizesiz gidişi olan bir ülke idi. Türk vatandaşları vize almadan pasaportları ile Ukrayna’ya gidebiliyordu. Şimdi ise Ukrayna’ya pasaportsuz giriş başladı. Türk vatandaşları yeni çipli kimlikleri ile Ukrayna’ya pasaportsuz gidebilecek. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Ukrayna Bakanlar Kurulu Arasında Vatandaşların Karşılıklı Seyahatlerine İlişkin Usullere Dair Anlaşma, 14 Mart 2017 tarihinde Ankarada Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdürü Büyükelçi Mehmet Samsar ile Ukraynanın Ankara Büyükelçisi Andriy Sıbiga tarafından imzalanmıştı. Ukrayna, uygulamayı 17 Mayıs, Türkiye 20 Mayıs tarihinde onaylamıştı.

 

ÇİPLİ KİMLİK NASIL ALINIR?

İlk defa çipli kimlik kartı başvurusu; nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı, basın kartı veya muhtarlıkça düzenlenmiş talep belgesi gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belge ve bir adet son altı ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf ile yapılır. On beş yaşını tamamlamış olanların şahsen başvurması gerekmektedir. Kimlik kartında on beş yaşını tamamlamış kişilerin parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izi biyometrik verileri alınır. Kimlik kartında kullanılacak fotoğrafın kişinin son halini göstermesi bakımından son altı ay içerisinde çekilmiş ve ICAO standartlarına uygun biyometrik fotoğraf olması gereklidir. 2016 yılı kimlik kartı bedeli; kanunî bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL, değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL ve kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 32 TL’dir. Kimlik kartı bedeli başvuru sırasında tahsil edilir.

Doğum, kayıp, mevcut kimlik kartının geçerlilik süresinin sona ermesi veya tahrifat sebebiyle kullanılamayacak durumda olması nedeniyle yapılan kimlik kartı başvurusunda yeni kart düzenleninceye kadar kişinin talebi hâlinde, herhangi bir nüfus müdürlüğünce kimliğini ispata yarayacak geçici kimlik belgesi düzenlenir. Kart sahipleri tarafından KIOSK’larda PIN değiştirme, PIN bloke kaldırma, kişisel mesaj değiştirme ve kart kontrolü işlemleri gerçekleştirilir. Kimlik kartının geçerlilik süresi 10 yıldır. Başvuru aşamasında kişiye 6 haneli olan PIN kodunun olduğu bir şifre verilecektir. Banka kartlarında işlem yaparken şifre kullanıyorsak, aynı şekilde yeni kimlik kartlarında da işlem yaparken PIN kodunu kullanacağız. Yeni TC kimlik kartları banka kredi kartlarında olduğu gibi şifre kullanılıyor. Yeni kimlik kartlarının dağıtımına yönelik çalışmalar kapsamında ilçe nüfus müdürlüklerine şifre ve doğrulama işlemlerinin gerçekleştirilebileceği KİOSK’lar konuldu. Vatandaşlar bu KİOSK’ları kullanarak kendilerine verilen Kişiye Özel Şifre Zarfında yer alan PIN şifresi ile tüm işlemlerini gerçekleştirebilecek.