Embriyo Transferi Sonrası Gebelik Belirtileri

Tüp bebek tedavisi anne adayının yumurtaları ile baba adayının spermlerinin laboratuvar ortamında döllendirilme işlemidir. Başarılı bir embriyo transferi sonrasında embriyoların anne rahmine tutulması ve erken gebelik belirtileri transfer işlemi gerçekleştikten tahmini 2 hafta sonra ortaya çıkmaktadır. Anne adaylarının bu süreçte vücudunda birtakım değişiklikler olabilmektedir. Bu değişiklikler gebelik sonrası belirtiler olarak da adlandırılmaktadır.

Tüp bebek tedavisinde anne adayları yumurtalarını baskılayıcı bir takım hormon tedavisi görmektedir. Bu da onların hormonlarını tetikleyerek hamile olmasalar bile hamilelik belirtilerini kendilerinde görebilmektedirler.

Embriyo transfer sonrasında bazı anne adaylarında aşağıdaki hamilelik belirtileri görülmektedir.

• Lekelenme: Embriyo transferi sonrası en sık rastlanılan gebelik belirtisi açık renkte kanama ya da lekelenmeler olabilmektedir. Burada kanamanın rengi ve miktarının önemli olduğu unutulmamalıdır. Kanamanın rengi koyu kahve ya da siyah ise bu embriyoların anne adayının rahimine tutunmuş olduğunun göstergesidir. Fakat kanamanın rengi açık kırmızı ya da adet dönemindeki kanama ile benzer de olabilir. Bu embriyoların tutunmadığı anlamına gelmemektedir. Kanama çok fazla oluyor ise bu durum hakkında doktor mutlaka bilgilendirilmelidir. Bel ve kasık ağrısı yine hafif şekilde kendini belli edebilir. Ağrı kesici ilaçlar doktorun bilgisi haricinde kesinlikle kullanılmamalıdır.

• Kramp: Transfer sonrası nadiren de olsa bazı anne adaylarında ara ara kramplar olabilmektedir. Bu kramplar adet dönemindeki kramplar ile benzerlik göstermektedir. Bu nedenle çoğu anne adayı embriyoların tutunmadığını ve âdetinin geleceğini düşünmektedir.

Göğüs’te oluşan hassaslıklar: Tüp bebek tedavisine başlayan anne adayları kullanmış oldukları ilaçların etkisinden hemen Göğüslerinde hemen farklılık olabilmektedir. Örneğin; göğüslerde ağrı ve hassaslık transfer sonrası anne adayları tarafından en sık rastlanılan gebelik belirtisidir. Burada unutulmaması gerekilen en önemli nokta anne adayları tedavi için progesteron içerikli ilaçlar kullanmış oldukları için hamile olmasalar da transfer sonrası bu tarz gebelik belirtilerini yaşayabilmektedirler.

Adet olmaması: Transfer işlemi gerçekleştikten 12 gün sonra eğer anne adayı adet olmamışsa kendisinden kanda hamilelik testi yaptırması istenilmektedir. Eğer gebelik oluşmayıp anne adayı âdetini henüz görmemiş ise bu durumu kendi doktoruna bildirmesi önerilmelidir.

Mide bulantısı ve kusma: Vücuttaki hormon değerlerinin değişmesi sonucunda kimi anne adayı transfer sonrası kusma ya da mide bulantısı olduğunu söylemektedirler. Tüp bebek tedavisi gören kadınlarda mide bulantısı ve kusma gibi şikâyetler de özellikle sabah vakitlerinde belirginleşen belirtilerdendir. Aynı zamanda sabah değil, gebeliğin ilerleyen zamanlarında da kusma durumu görülebilir. Gebeliğin ilk haftası anne adaylarının daha çok kustukları zaman dilimidir.

Transfer sonrasında anne adayları kendilerine söylenen tarihte kanda hamilelik testi yaptırmalıdır. Sabırsız olup öncesinde idrarda yapılan hamilelik test sonuçlarına göre hareket etmemeleri ve kanda yapılan test sonucunu doktoruna bildirmeli, doktorunun söyleyeceği bilgiler doğrultusunda hareket etmelidirler.